1. Vad kostar det att ta analysera träckprover via Eurofins?
Analys | Ordinarie pris, Eurofins (exl moms) | Pris för kunder i Får BAS/PLUS (exkl moms) |
Grundanalys | 350 kr | 125 kr* |
PCR, Haemonchus | 350 kr | 250 kr |
Stora leverflundran | 350 kr | 280 kr |
Lungmask | 350 kr | 280 kr |
FECRT/resistensundersökning | – | 220kr x 25 = 5500 kr |
*Gäller 8 grundanalyser (upp till 3 individer/analys) för kunder i BAS och 20 grundanalyser för kunder i PLUS, därefter endast 250 kr per grundanalys.
Fraktkostnad tillkommer.
2. Vad innebär de olika analyserna?/Vilken analys ska jag beställa?
Grundanalys: räknar antalet ägg (EPG) från mag-tarmmaskar. Andelen ägg från viktiga arter som Haemonchus contortus och Nematodirus battus svaras ut. Antalet oocystor från koccidier och andelen som tillhör grupp B svaras ut från prov från lamm med lös avföring. Det är denna analys du ska beställa om du vill göra en kontroll av parasitläget i din besättning. Om du funderar på tilläggsanalyser så rådgör med veterinär först.
Tilläggsanalyser:
- PCR, Haemonchus: en tilläggsanalys som kan köras när inga Haemonchus ägg har setts i grundanalysen. När PCR-teknik används för att upptäcka DNA från Haemonchusägg kan en mycket låggradig smitta upptäckas. Antalet ägg (EPG) kan inte avgöras med denna metod = ska alltid kombineras med en grundanalys. Rekommenderas endast som uppföljande prov efter avmaskning av inköpta djur.
- Stora leverflundran: kontroll av förekomst av ägg från stora leverflundran. Kan analyseras från ca 10 veckor efter att djuren smittats (vinter/våren efter betessäsongen).
- Lungmask: kontroll av förekomst av lungmasklarver samt artbestämning av de arter som ses. Rekommenderas främst under sensommar/höst vid klinisk misstanke.
- FECRT/resistensundersökning: rekommenderas vid misstanke om resistens samt efter kontakt med fårhälsoveterinär.
3. Är analyserna via Eurofins ackrediterade?
Ja de är ackrediterade.
4. Kan jag skicka in prover till Eurofins om jag vill få ersättning för extra djuromsorg via Jordbruksverket?
Ja, då Eurofins analyser är ackrediterade så går det bra.
5. Kommer jag få träckprovsmaterial hemskickat?
Under mars månad får alla kunder till Får BAS och PLUS träckprovsmaterial hemskickat (2 kuvert, 2 följesedlar och 24 påsar). Behöver du mer material eller tillgång till materialet innan utskicket i mars kan du beställa kostnadsfritt här.
6. Var kan jag beställa träckprovsmaterial?
Du kan beställa material för träckprover kostnadsfritt här.
Behöver du endast skriva ut en följesedel går det bra att göra här.
Observera att alla kunder till Får BAS och PLUS får träckprovsmaterial (två kuvert, två följesedlar och 24 påsar) hemskickat under mars månad varje år.
7. Analyseras proverna som samlingsprover eller individprover?
I de allra flesta fallen rekommenderas samlingsprover vilka poolas tre-och-tre på labbet, tillfällen då individprover är aktuellt kan tex vara när enskilda djur har köpts in.
Det som avgör om proverna analyseras som individprover eller samlingsprover är hur du har märkt provpåsarna. Om två eller fler påsar är märkta med samma bokstav (tex A, A och A samt B, B och B) kommer de analyseras som samlingsprover (max tre påsar per samlingsprov) och om endast en påse är märkt med en bokstav (tex C) kommer det analyseras som individprov.
Observera att du alltid ska förpacka proverna i separata påsar, alltså en påse per djur! Eventuell poolning görs på labbet.
Läs mer om träckprovstagning här.
8. Hur många individer bör jag provta?
Prov bör alltid tas från minst sex djur av den gruppen du vill undersöka (analyseras som två samlingsprover). Om du har fler än 60 djur så bör du ta prover från cirka 10 % av den djurkategori du önskar undersöka, dock max 21 prover per grupp. Detta beror på att olika individer i samma betesgrupp som regel har olika mängd parasiter trots att de har betat tillsammans och är lika gamla. Det betyder att man oftast behöver titta på minst sex prover för att få en rättvisande bild av parasitläget. Tänk även på att antalet ägg i träckprov från olika ålders- och betesgrupper kan vara väldigt olika.
Enstaka individprover kan vara aktuellt tex vid inköp av enskilda djur.
Observera att du alltid ska förpacka proverna i separata påsar, alltså en påse per djur! Eventuell poolning görs på labbet.
Läs mer om träckprovstagning här.
9. Hur ska träckprovet tas?
Provet bör tas så färskt som möjligt, antingen direkt från ändtarmen eller som färsk spillning från marken. Varje påse ska endast innehålla träck från ett djur. Använd en återförslutningsbar plastpåse för varje djur. Efter det att provet har placerats i påsen, bör så mycket luft som möjligt pressas ut.
Provåtgång: 2-3 matskedar från varje djur.
Läs mer om träckprovstagning här.
10. Hur ska proverna märkas och packas?
Märk proverna med medföljande etikett; A-A-A, B-B-B, C-C-C och/eller D-D-D. Poolning (blandning) av proverna görs sedan på laboratoriet enligt denna märkning, d.v.s. prover med märkning ”A+A+A” blir tillsammans ett prov som analyseras på laboratoriet. Likaså ”B+B+B” o.s.v. Är endast en påse märkt med tex A kommer den att analyseras som ett individprov.
De färdiga proverna placeras i ytterligare en plastpåse tillsammans med bifogat absorptionsmaterial. Se till att försluta påsen väl med en knut. Påsen läggs i ett vadderat kuvert tillsammans med ifylld följesedel.
I väntan på att skickas in kan proverna förvaras någon dag i kylskåp. De får dock inte frysas. Försök att skicka proverna så snabbt som möjligt efter provtagningen för att proverna ska vara av så god kvalitet som möjligt vid ankomst till laboratoriet.
11. Hur kan jag skicka in prover till Eurofins?
Du kan alltid skicka in proverna med Post Nord och då gäller deras portopriser beroende på vikt, normal postgång 1-3 dagar, skicka därför proverna mån-tis alternativt ons-tors med expressleverans.
Du kan också lämna in prover till någon av Eurofins inlämningsplatser mån-tors. När ni kommer in på något av deras inlämningsställen säger ni att det är prover som ska till Eurofins. Då tar personalen hand om kuvertet och sätter på en fraktetikett. Prover som lämnas in under dagen ankommer till laboratoriet i Jönköping under kvällen eller natten. En portokostnad på 50 kr kommer sedan att tillkomma på fakturan för prover som skickas via inlämningsplats. Uppgifter gällande aktuella inlämningsplatser samt öppettider finns på Eurofins hemsida under provinlämning.
12. När får jag provsvar från Eurofins?
Normalt sett så får man provsvar samma dag som provet kommer till labbet. Kommer provet till labbet på kvällen (gäller prover som skickas in via inlämningsplats) analyseras och svaras det ut dagen efter ankomst.
Om man valt en tilläggsanalys utöver grundanalysen kan det dröja upp till 3 dagar innan man får svar.
13. Får Gård & Djurhälsan tillgång till mitt träckprovsresultat?
Om du är kund till oss och skickar in prover till Eurofins med vår remiss kommer provsvaret till din journal hos oss på Gård & Djurhälsan per automatik.
14. Vad innebär det att analysen görs med hjälp av AI (artificiell intelligens)?
Det är framför allt avläsning som särskiljer sig mot den traditionella metoden att analysera träckprovsresultat. I den traditionella metoden appliceras provet på ett objektglas och avläsningen sker manuellt via mikroskop, antal ägg räknas och kompetensen hos avläsaren avgör hur äggen kategoriseras i olika familjer och arter.
Med AI lösning så appliceras provet i ett special tillverkat objektglas och mikroskopet tar hundratals bilder över provet. Innehållet på varje bild jämförs sedan med ett bildbibliotek innehållande hundratusentals bilder på parasitägg utav olika familjer och arter. Parasitäggen identifieras på bilderna, storlek, färg samt morfologi används för att kategorisera parasitäggen i önskade grupper och arter. Avläsningen blir på detta sätt konsekvent och inte personberoende.