Artikel

Optimal foderhygien och friska grisar med rätt hantering av fodermedel och foder

Hygien och innehåll i foder påverkar grisars hälsa och produktion. Detta är en sammanställning för att öka kunskapen om hantering av foder från fält till tryne med fokus på blötfoder.
Texten är skriven av Carl-Johan Ehlorsson, Grishälsoveterinär, Leif Göransson, Grisfoderspecialisten och Maria Malmström, Griskonsult.

Inledning

Hantering av blöta foderråvaror och foder i kombination med värme medför alltid tillväxt av olika mikroorganismer. En del är önskvärda medan andra kan orsaka hygieniska problem med sämre foderutnyttjande och olika sjukdomar som följd. Därför är det viktigt att ha kontroll över alla råvaror och foder genom hela hanteringen ända fram till trynet på grisen. Målet är att grisarna ska få ett hygieniskt bra foder med avsett näringsinnehåll så att de håller sig friska och presterar optimalt såväl biologiskt som ekonomiskt.

Dokument och länkar