Nyhet

Sverige blir friförklarat från afrikansk svinpest

EU-kommissionen och medlemsstaterna har nu godkänt Sveriges ansökan om att bli officiellt friförklarat från afrikansk svinpest (ASF), efter att viruset upptäckts hos vildsvin i Fagersta. Detta innebär att bekämpningen har gått snabbare än i något annat EU-land. När beslutet från EU träder i kraft kommer Jordbruksverket att häva de sista restriktionerna och börja ta bort stängslet runt kärnområdet.

Läs Jordbruksverkets pressmeddelande i sin helhet

Sverige blir friförklarat från afrikansk svinpest – EU:s medlemsstater röstade ja till vår ansökan

 

Gård & Djurhälsans syn på Sveriges status som fri från afrikansk svinpest

Gunnar Johansson, ansvarig veterinär för affärsområde gris, Gård & Djurhälsan:

– Det är naturligtvis fantastiskt roligt att EU-kommissionen och alla medlemsländer röstat ja till vår friförklaring! Det goda samarbetet mellan alla inblandade har verkligen varit avgörande! När jag tänker på djurägare som fått sina grisar avlivade och andra drabbade i området utanför Fagersta blir jag ärligt talad rörd. Alla har ställt upp på de tuffa restriktionerna och alla har jobbat mot samma mål.

När utbrottet skedde hade vi redan kommit långt i vårt arbete i Smittsäkrad Besättning Gris där Gård & Djurhälsan är huvudman, med en särskild ASF-nivå för att skydda tamgrisar från kontakt med vildsvin. Genom det goda samarbetet inom grisnäringen och med myndigheterna fick vi snabbt ASF-modulen i Smittsäkrad Besättning på plats. ASF-modulen är en grundförutsättning för att kunna fortsätta sin uppfödning om man hamnar i ett område med ASF.

Vi ska givetvis glädja oss i dag. Däremot har ju inte denna friförklaring minskat risken för nya ASF-utbrott i Sverige. Nu gäller det att vi förvaltar den erfarenhet vi fått av Fagerstautbrottet för att undvika ett nytt utbrott, men även att grisgårdarnas biosäkerhet klarar ett sådant.

 

Håkan Henrikson, VD, Gård & Djurhälsan:

– En stor dag! Det är en stor lättnad att vi åter är fria från Afrikansk Svinpest i landet. Det finns många som gjort en stor insats i bekämpningsarbetet under många månader. Alla har dragit åt samma håll vilket har varit viktigt för att nå det goda resultatet som vi gjort. Vi ska inte heller glömma att utifrån svensk grisproduktion landade smittan på en mycket fördelaktig plats i Fagersta. Om vi åter skulle drabbas en gång till, vilket vi naturligtvis ska göra allt i vår makt för att förhindra, kommer det att bli betydligt tuffare får vår bransch. Då är det inte sannolikt att det blir en zon utan större grisbesättningar.

Under det senaste året har vi jobbat intensivt med information till hela näringen och tagit en viktig ledarroll i arbetet med ASF-modulen inom SSB gris. Det arbetet måste fortsätta så att vi kan höja biosäkerheten inom svensk grisproduktion och hålla smittan utanför stallarna, även om ett nytt vildsvinsutbrott skulle drabba landet. Vi ska ha en biosäkerhet i absolut toppklass!

 

Läs mer om → Smittsäkrad Besättning Gris