Nyhet

Stort intresse vid informationsträffar kring förutsättningarna att säkra grisgårdar mot Afrikansk Svinpest

Smittsäkrad Besättning Gris (SSB Gris) har, tillsammans med Sveriges Grisföretagare, Jordbruksverket och Kött- och Charkföretagen (KCF), genomfört en informationsresa för att informera grisproducenter om förutsättningarna för grisproduktion vid ett nytt utbrott av afrikansk svinpest (ASF) hos vildsvin.

Vid mötena redogjorde Jordbruksverket för olika scenarier om Sverige åter skulle drabbas av ASF. Det mest sannolika är att smittan sprids bland vildsvin, vilket skulle få omfattande konsekvenser för tamgrisproduktionen i det drabbade området. Restriktionsområdet vid en sådan smitta blir betydligt större än om smittan påträffas hos tamgris. Samtidigt måste vi också ha en beredskap för att ASF kan nå tamgrisar. I ett sådant fall blir restriktionsområdet mindre, men inom det gäller ett totalt ”stand still.”

För att få transportera grisar till eller från en besättning i ett område där ASF konstaterats hos vildsvin, ställer EU strikta krav på biosäkerhet på gården. SSB Gris ASF-status bygger på dessa EU-krav, som måste vara uppfyllda för att exempelvis kunna flytta levande djur vid ett utbrott av ASF bland vildsvin.

Du kan läsa mer om vad som händer om vi får ett utbrott av ASF hos vildsvin eller tamgris på Jordbruksverkets hemsida: Afrikansk svinpest (ASF)

Intresset för träffarna och antalet deltagare har varit stort. Totalt hölls sex möten runt om i landet i samband med de regionala grisföreningarnas årsmöten. Sammanlagt deltog cirka 500 personer, antingen fysiskt eller digitalt.

Tydlig uppmaning från Jordbruksverket och KCF

Kött- och Charkföretagen (KCF) presenterade utvecklingen av ASF i Europa och redogjorde för hur slakterier och transportsektorn arbetar för att säkra sin del av kedjan och möjliggöra slakt i ett ASF-drabbat område. KCF betonade tydligt att en anslutning till SSB Gris ASF-status är en förutsättning för att slakterierna ska kunna ta emot och slakta grisar från ett smittat område. KCF arbetar nu i nära samarbete med Jordbruksverket för att säkerställa att slakterier kan bli godkända anläggningar enligt EU:s krav.

Vid mötena deltog även Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) via länk för att svara på frågor om sjukdomen och övervakningen av vildsvinsstammen.

Fokus på praktiska lösningar

Gård & Djurhälsans veterinärer Johanna Fjelkner och Gunnar Johansson informerade om hur grisproducenter praktiskt kan säkra sina gårdar och ansluta dem till SSB ASF-status. De visade exempel från olika gårdar som redan är anslutna, för att illustrera hur lösningarna kan variera. Det kom många frågor från deltagarna kring praktiska utmaningar på den egna gården och tolkningar av programmets regelverk.

Vi informerade också om ASF-kalkylen, som Sveriges Grisföretagare har tagit fram i samarbete med LRF Kött och Gård & Djurhälsans produktionsrådgivare Pontus Almerheim. Kalkylen sammanställer alla krav för SSB Gris ASF-status och innehåller ett verktyg för att räkna ut kostnader för anslutning.

Kalkylen finns tillgänglig för alla på: www.smittsakra.se/gris/asf-kalkyl

Stora investeringar krävs

Hittills har 12 besättningar anslutit sig till SSB Gris ASF-status. Att höja biosäkerheten på gården innebär i många fall en större investering – inte enbart i ett staket, utan även i exempelvis en ny lastmaskin, nya vägar och en personsluss för att skapa smittsäkra flöden på gården. Om många grisproducenter väljer att inte ansluta sig och höja sitt smittskydd, riskerar vi en kraftig påverkan på Sveriges självförsörjningsgrad vid ett ASF-utbrott i ett område med stor tamgrishållning. Det står klart att en höjd biosäkerhet är nödvändig för en robust svensk primärproduktion.

Under informationsturnén framförde grisproducenterna återigen behovet av investeringsstöd för smittskyddshöjande åtgärder, för att fler ska kunna ansluta sig. Det branschgemensamma påverkansarbetet fortsätter nu för att få till ett sådant stöd för de gårdar som redan har, eller planerar att, ansluta sig.

Johanna Fjelkner, Gård & Djurhälsan:

”Jag vill tacka för gott samarbete med våra medarrangörer av träffarna! Det var många frågor och givande diskussioner vid mötena! De inspel vi fått tar vi nu med i oss i det fortsatta arbetet med SSB Gris. En anslutning till SSB ASF-status skyddar mot så mycket mer än bara svinpest.”

Gunnar Johansson, Gård & Djurhälsan:

”Vid de tre nordligaste träffarna hade jag möjligheten att vara med och presentera exempel på hur ASF-statusen kan se ut på gård. Jätteroligt att se den stora uppslutning och det positiva engagemanget från så många grisföretagare! Att säkra sin gård i ASF-statusen är inte bara en praktisk process utan minst lika mycket en mental. Jag känner att det lossnar nu och att möjligheterna är betydligt fler än hindren!”

 

Behöver du hjälp?

På Gård & Djurhälsan är våra grisveterinärer redo att stötta dig i arbetet med att stärka biosäkerheten på din gård! Ett välfungerande flöde och goda smittskyddsrutiner tar tid att utveckla och behöver bli en naturlig del av vardagen för att ge bästa möjliga skydd.
Kontakta din SSB-veterinär för att ta fram en plan för anslutning till ASF-status för din besättning!

 

Läs mer om

Afrikansk svinpest (ASF) | Jordbruksverket

ASF-kalkyl | smittsäkra.se