Av Anita Jonasson 20 oktober, 2020 Mykoplasma bovis kontroll i FinlandÅr 2012 upptäcktes det första fallet av Mykoplasma bovis i Finland och redan 2013 startades ett kontrollprogram. I slutet av 2019 var 530 besättningar anslutna. I programmet ingår två årliga veterinärbesök med provtagning, dessutom analyseras alla mjölkprover vid mastit med PCR för att på så vis kunna upptäcka bakterien i ett tidigt skede. I programmet ingår även regler för djurförflyttning då bakterien framförallt sprids via livdjur.
Av Gård & Djurhälsan 09 oktober, 2020 Gård & Djurhälsans kunder får utmärkelserEjmunds Gård är kund till Gård & Djurhälsan samt leverantör till Gotlands Slagteri AB. De har fått utmärkelsen Årets Bonde 2020 inom kategorin kött.
Av Gård & Djurhälsan 06 oktober, 2020 Positiva besked från JordbruksverketArbetet med att smittspåra den ovanliga formen av salmonella, Salmonella choleraesuis, som konstaterades i en grisbesättning i Skåne den 15 september fortsätter. Det ser hoppfullt ut när Jordbruksverket idag kunde meddela att enbart en besättning av 21 gårdar som tagit emot djur de senaste sex månaderna, har påvisats smittad.
Av Annika Melin 05 oktober, 2020 Nu är hösten här och det är dags för betäckning i många besättningar.
Av 30 september, 2020 Nya åtgärder mot Afrikansk svinpestVirussjukdomen afrikansk svinpest (ASF) fortsätter breda ut sig i Europa och nyligen påträffades första fallet i Tyskland. För att förhindra att sjukdomen ska nå Sverige, uppförs nu 175 informationsskyltar utmed större vägar och rastplatser. Jordbruksverket som samordnar arbetet, samverkar tillsammans med andra myndigheter, branscher och organisationer för att hindra att smittan sprids.
Av Anita Jonasson 28 september, 2020 Övervakning och begränsning av Mykoplasma bovisInom näringen pågår just nu ett omfattande arbete för hur vi ska kunna övervaka och begränsa smittspridningen av bakterien Mycoplasma bovis. I Sverige har vi ett mycket gynnsamt smittläge som vi vill värna om.
Av Cecilia Lagergren 17 september, 2020 Handeln verkar för att livsmedelsföretagen lättare ska kunna välja livsmedel från friska djurAxfoundation har tagit hjälp på bred front av experter för att utforma en frivillig lista med kriterier för antibiotika och djurhållning som livsmedelsföretag kan ställa gentemot leverantörer vid inköp av kött, mejeriprodukter och sjömat.