Nyhet

MRSA påträffat hos svenska grisar i samband med förstudie på ett slakteri

Som förberedelse inför en EU-gemensam baslinjestudie gällande MRSA hos gris, gjorde SVA sommaren 2024 en begränsad förstudie för att testa provtagnings- och odlingsmetoder. Under studien har MRSA påträffats hos grisar.

MRSA är förkortning för Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, som är en stafylokockbakterie som är resistent mot en stor och viktig grupp antibiotika dit bland annat penicillin hör. Stafylokocker är vanligt förekommande bakterier på hud och slemhinnor. MRSA förekommer sedan länge hos människor, men sedan något decennium har en särskilt sorts MRSA påvisats hos lantbruksdjur i Europa, och i synnerhet hos grisar. Denna sorts MRSA har fått namnet Livestock-Associated-MRSA (LA-MRSA) eller stordjurs-MRSA.

I förstudien togs prov från grisar på två olika slakterier. I proven från det ena slakteriet kunde MRSA isoleras medan proven från det andra slakteriet var negativa. De isolat som nu hittats tillhör alla LA-MRSA. Provtagningen gjordes anonymt och ursprunget på grisarna från vilka proven togs är inte känt. Vid tidigare undersökningar av grisar i Sverige har MRSA endast hittats vid ett tillfälle 2010, även då i anonyma prover tagna på slakteri. I de senast genomförda screeningarna av livdjursbesättningar (2011 och 2014) påträffades ingen MRSA.

Risken för att MRSA sprids via mat till människor är mycket liten. Däremot finns det en risk att personer som regelbundet jobbar med grisar smittade med LA-MRSA blir bärare av bakterien. Fyndet av LA-MRSA hos svenska grisar understryker vikten av att bibehålla och även förstärka hygien- och smittskyddsrutinerna på våra svenska grisgårdar. Gård & Djurhälsan har inom ramen för SvarmPat och Smittsäkrad Besättning Gris tagit fram hygien- och smittskyddsrutiner. Följs dessa rutiner minskar risken för att MRSA sprids mellan djur, människor och gårdar.

 

Gunnar Johansson, grishälsoveterinär och veterinärmedicinskt ansvarig gris på Gård & Djurhälsan:

– Just nu kan vi bara konstatera att MRSA påvisats hos svenska grisar. För att kunna uttala sig om förekomsten av MRSA på våra svenska grisgårdar behöver fler grisar provtas. Vi välkomnar den baslinjestudie som ska genomföras i EU under 2025 och inväntar resultatet.Det vi redan vet och som vi alltid vill understryka  är att det är viktigt att se över hygien- och smittskyddsrutiner på gård både för att minska risken för att MRSA kommer in i besättningen eller tas med ut av personal eller besökare.

 

Läs mer:

Information med anledning av att MRSA påträffats hos gris | sva.se

Bra skydd för personal och besökare för inte ta med MRSA in eller ut ur en besättning | gårdochdjurhälsan.se

Vad är MRSA? | gårdochdjurhälsan.se