Nyhet

Högriskperiod för juverinflammation på tackor

Tiden kring lamning samt några veckor efter lamning är en högriskperiod för tackorna att drabbas av juverinflammation.

Vid lamningen är tackans immunförsvar sänkt och hon löper högre risk att drabbas av en akut juverinflammation, antingen i form av en uppblossande gammal infektion eller en ny infektion. Det är viktigt att direkt i samband med lamningen kontrollera tackornas spenar och juver så att dessa känns normala och att det kommer mjölk ur båda spenarna. Det du vinner med detta är flera saker.

  • Du avlägsnar spenarnas vaxproppar och underlättar därmed för lammen att få i sig den första slurken råmjölk. Du öppnar så att säga mjölkbaren!
  • Du får vetskap om någon juverdel inte fungerar och kan göra en bedömning om tackan är behov av eventuell behandling. Obs! behandling är endast aktuellt vid akuta juverinflammationer. Om det är fråga om kroniska förändringar yttrar sig detta som regel i ett knöligt juver och/eller täta spenar där det inte kommer någon mjölk.
  • Du kan lägga upp en plan för om lammen behöver stödutfodras eller adopteras bort. Adoption ska inte göras om lammen hunnit diat en tacka med akut juverinflammation då riskerar du att sprida smittan vidare.

Tackor med att par veckor gamla lamm löper högre risk att drabbas av juverinflammation till följd av att lammens mjölkkonsumtion är hög och de diar intensivt på tackan vilket ökar risken för skador på spenarna. Sår på spenhuden kan fungera som en inkörsport för bakterier in i juvret.

Upptäcker du en tacka med akut juverinflammation så ska du omgående isolera tackan och hennes lamm från de övriga djuren. Kontakta veterinär för undersökning och behandling alternativt om du ha ett pågående Vila-kontrakt, sätt in behandling enligt anvisning.

Läs mer om juverinflammation hos tacka här:

https://www.gardochdjurhalsan.se/juverinflammation-en-kostsam-sjukdom-far/