Av Anna Kilsby 07 april, 2025 Pressmeddelande: Stora produktionsförbättringar i svensk grisproduktionMedeltalen för produktionsresultaten i svensk grisproduktion 2024 är beräknade och visar på fortsatt mycket goda resultat och stora förbättringar från tidigare år. Suggorna både födde och avvande fler grisar år 2024 jämfört med året innan. Slaktgrisarna har en fortsatt hög tillväxthastighet och utnyttjade fodret effektivare. Resultaten visar också att det fortfarande finns stora förbättringsmöjligheter för många besättningar eftersom det är stor skillnad mellan de bästa 25% och samtliga besättningar.
Av Gård & Djurhälsan 07 april, 2025 Mul- och klövsjuka sprids i Europa – djurhållare uppmanas vara extra vaksammaFlera nya utbrott av mul- och klövsjuka har konstaterats i Ungern och Slovakien. Totalt har åtta besättningar med nötkreatur drabbats, varav tre i Ungern med cirka 8000 djur och fem i Slovakien med omkring 5500 djur. Fallen är inte kopplade till tidigare smitta i Tyskland.
Av Emelie Larsdotter 02 april, 2025 Högriskperiod för juverinflammation på tackorTiden kring lamning samt några veckor efter lamning är en högriskperiod för tackorna att drabbas av juverinflammation.
Av Johanna Fjelkner 31 mars, 2025 Stort intresse vid informationsträffar kring förutsättningarna att säkra grisgårdar mot Afrikansk SvinpestSmittsäkrad Besättning Gris (SSB Gris) har, tillsammans med Sveriges Grisföretagare, Jordbruksverket och Kött- och Charkföretagen (KCF), genomfört en informationsresa för att informera grisproducenter om förutsättningarna för grisproduktion vid ett nytt utbrott av afrikansk svinpest (ASF) hos vildsvin.
Av Gård & Djurhälsan 27 mars, 2025 Mul- och klövsjuka i Ungern och SlovakienMul- och klövsjuka har bekräftats i Ungern och Slovakien, med smittspridning till flera gårdar. Läs om sjukdomen, symtom och hur du minskar risken för spridning till Sverige.
Av Elsa Lilliebrunner 18 mars, 2025 Obduktion av lammOm fler än några enstaka lamm är dödfödda eller dör i tidig ålder kan det vara av värde att obducera dem. Förhoppningsvis kan du tillsammans med din veterinär ringa in orsaken och arbeta för att förhindra fler dödsfall. För lamm som är dödfödda är även fosterhinnorna en viktig pusselbit och bra att skicka med vid obduktion.
Av Anne Mörner 11 mars, 2025 Mul- och klövsjuka i Ungern – Viktig informationDen 7 mars bekräftades ett utbrott av mul- och klövsjuka (MK) på en mjölkgård i norra Ungern. Gården hade 1 400 djur, och detta är det första fallet i landet sedan 1973. De första symtomen upptäcktes den 3 mars, vilken serotyp av viruset det rör sig om är ännu inte fastställt. När man vet mera om vilken virustyp det rör sig om kan det bidra till spårning av varifrån sjukdomen kommit.
Av Cecilia Lagergren 10 mars, 2025 Vaccinera nötkreatur mot Blåtunga – så gör duI denna korta instruktionsfilm berättar Jennifer Sahlin, nöthälsoveterinär, om hur du gör när du vaccinerar dina nötkreatur.
Av Cecilia Lagergren 10 mars, 2025 Studie påvisar förekomst av MRSA hos svenska grisarEn EU-gemensam baslinjestudie har bekräftat förekomsten av MRSA hos svenska grisar. Studien genomförs i Sverige av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), som ansvarar för att analysera proverna, kartlägga och följa upp resultaten.
Av Gård & Djurhälsan 10 mars, 2025 Mul- och klövsjuka påvisat i UngernDen 7 mars meddelade de ungerska myndigheterna att mul- och klövsjuka har påvisats i en större mjölkkobesättning.