Stafylokocker är vanliga bakterier på hud och slemhinnor hos djur. MRSA är en variant som är antibiotikaresistent och som länge funnits hos människor, men även påvisats hos lantbruketsdjur, särskilt grisar. MRSA kan orsaka sjukdom och komplicera vårdförlopp hos människor. Vissa MRSA-varianter kan etablera sig i grismiljöer och spridas till människor via direkt eller indirekt kontakt, inklusive luftburet damm. För att minska denna risk krävs både branschövergripande strategier och anpassad gårdsrådgivning.
LA-MRSA, en variant som främst sprids bland grisar och djurskötare, upptäcktes i europeiska grispopulationer 2005. I Sverige har MRSA-screening genomförts fem gånger, senast 2014 utan fynd i livdjursbesättningar. Sedan dess har ingen aktiv övervakning skett. En EU-gemensam baslinjestudie genomförs under 2025 för att kartlägga förekomsten hos svenska slaktgrisar.
Oavsett baslinjestudiens resultat krävs fortsatt arbete från myndigheter och bransch. Under 2025 genomför Gård & Djurhälsan därför ett projekt med fokus på MRSA, där vi tillsammans med SVA tar fram aktuell kunskap och underlag för vidare kommunikation med bransch och myndigheter. Vi fokuserar också på att tillhandahålla lättillgänglig information för rådgivning på gård. Projektets mål är att utveckla kunskapsunderlag för hantering av MRSA på svenska grisgårdar, inklusive rådgivning för att begränsa spridning. Genom effektiv smittskyddshantering kan förtroendet för svensk djurhållning bevaras, vilket gynnar efterfrågan på svenskt kött och stärker branschens konkurrenskraft.
Projektet finansieras av Jordbruksverket.
Kontaktpersoner
![]() |
![]() |
Kaisa Ryytty Sylvén E-post: kaisa.ryytty@gardochdjurhalsan.se Tel: 018-10 69 80 |
Frida Matti E-post: frida.matti@gardochdjurhalsan.se Tel:013-24 48 48 |