Rapport

Fallbeskrivningar: Blåtunga serotyp 3

Blåtunga serotyp 3 konstaterades i Sverige den 12 september 2024. Här har vi sammanställt hur symtomen sett ut på får i några av de drabbade besättningarna. Viktigt att notera att symtomen varierar mycket, allt från lindrigt nedsatt allmäntillstånd till död innan andra symtom noteras.

Fall 1:

Under tisdag kväll följde baggen inte med riktigt som vanligt, på onsdag kväll slö, stapplande gång, fodervägran, rinnig nos och temp 39,9. Vid provtagning på torsdag morgon mycket ansträngd andning, liggandes, lätt svullna läppar, mycket ovillig att belasta klövarna, sårig och lilafärgad munslemhinna. Baggen dog under natten mellan torsdag och fredag bara drygt två dygn senare.

I samma besättning noteras några dagar senare en tacka med svullnad över ögonen, svullna kronränder, temp 40,4, inga synliga sår i munnen, men slemhinnan och nos var lätt lilafärgad. Ansträngd andning, andas med öppen mun. Äter och dricker. Lever efter snart 3 veckor men inte helt återställd.

I besättningen har två nya djur med symtom på blåtunga upptäckts ca tre veckor efter första fallet.

Sår i munnen, bagge från fall 1. Foto: Karin Lindkvist Frisk, G&D

Samma bagge som ovan, vill inte lägga vikt på klövarna och har svårt att andas. Foto: Karin Lindqvist Frisk, G&D

Fall 2:

Stel och lite stapplig gång noteras hos en av tackorna på bete. Vid närmare undersökning ses små diskreta sår i mungipan. Tempen var 40,2. Efter provtagning visar det sig att hon är positiv för blåtunga. Alla tackorna stallades in i knottfritt stall och inga fler har visat några symtom. Såren vid mungipan läkte inom några dagar men hon fortsatte att vara stel under ett par veckor efter att de första symtomen noterades. Idag visar hon inga symtom.

Tacka med blåtunga från fall 2 som ses gå stelt och lite stappligt. Film: Amanda Reneby, G&D

Sår i mungipan på tackan från fall 2. Foto: Amanda Reneby, G&D

Fall 3:

Djurägaren ringde och misstänkte blåtunga hos i vart fall en svårt sjuk tacka, men sa att han också hade två tackor som inte riktig var så på hugget som de brukade.

Den ena tackan låg ned och hade mycket svårt att andas, var mycket slö och reagerade inte alls på nålstick vid provtagningen. Hon var inte svullen i ansiktet, var däremot svullen längs halsen och bringan. Tempen var 40,4. Inga synliga sår i munnen. Eftersom hon var mycket sjuk togs beslut om avlivning.

De två andra tackorna visade knappast sjukdomstecken alls, de var lite mer loja och slöa än vanligt, höll öronen lite mer bakåtvinklade och hade ett något spänt ansiktsuttryck. Temp 40,0 respektive 40,1. Båda åt och drack. Dessa hade djurägaren normalt sett inte kontaktat veterinär om. Alla tre tackorna var positiva för blåtunga.

Fall 4:

Bagge som går med tackorna upptäcks med kraftig salivering och nosflöde. Små sår i mungipan och inne i munnen. Testar positivt för blåtunga. Utvecklar kraftig smärta i klövarna och vill mest ligga ner. Efter 2 veckor är han fortfarande inte bra och behöver fortfarande hjälp att resa sig.

Baggen från fall 4 med kraftig salivering. Foto: Djurägaren

Fall 5:

Tre tackor hittas döda under helgen utan att några symtom noterats på dem. Fyra andra djur provtogs då de var håglösa, hade ont i klövarna, dreglade och/eller hade sår i mungipan, alla var positiva för blåtunga. En vecka senare har 3 av dessa dött och ytterligare ca 30 djur visar nu symtom för blåtunga (totalt ca 600 får och lamm). Två av de döda tackorna har obducerats och obduktionen visade bland annat på kraftigt blodfyllda lungor.

Kraftigt blodfyllda lungor vid obduktion av tacka från fall 5. Foto: Obduktionsanslaget

 

Viktigt att komma ihåg är att blåtunga fortfarande är anmälningspliktigt vilket betyder att om du som djurägare misstänker att dina djur har symtom orsakade av blåtunga måste du direkt ta kontakt med veterinär.

Dokument och länkar