Artikel

En jämförelse av två system för grupphållning av dräktiga suggor

Vilket system för dräktiga suggor ger egentligen bäst hälsa och produktivitet? I en svensk studie har forskare jämfört ett system med stora grupper på djupströbädd med ett system där suggorna gick i mindre grupper på box med ströad liggyta.

I Sverige är fixering av dräktiga suggor förbjudet sedan 1988 och inom EU förbjöds fixering av suggor under dräktighetsperioden 2013, med undantag för de fyra första veckornas dräktighet och veckan innan grisning. Sedan dess har grupphållning av suggor diskuterats och blivit ett allt viktigare område för forskning även internationellt. Studier har visat att grupphållning generellt främjar suggors välbefinnande genom att minska stereotypa beteenden och öka naturliga beteenden som vila och undersökande beteende.

Samtidigt är det en utmaning att fastställa vilka typer av grupphållningssystem som leder till bäst hälsa och produktivitet. Utfodringssystem, foderinnehåll som till exempel fibermängd, gruppstorlek, golvtyp och tillgång till berikning/strö spelar en avgörande roll för suggornas välmående, speciellt under kritiska perioder så som början av dräktigheten då embryot fäster i livmodern (implantation).

Dessutom är mängden tillgänglig golvyta per sugga och hur den används betydelsefull. Studier visar att mer golvyta främjar rörelse, muskelstyrka och skelettets hållbarhet samt minskar stress, främjar naturliga beteenden och ger suggan större möjlighet att undvika konflikter.

Klicka här för att läsa hela artikeln

Artikeln är skriven av Kaisa Ryytty Sylvén, Pontus Almerheim och Lena Eliasson Selling, Gård & Djurhälsan
Torun Wallgren & Magdalena Jacobson, SLU. Publicerad i tidningen Grisföretagaren, nr 3 2025.

Mer i ämnet

Artikel