Artikel

Gårdsfacit och Nyckeltal - Så här kan du använda dom!

Hur går det egentligen i min produktion, vad bör jag förändra eller förbättra?
Läs artikeln som är publicerad i tidningen Fårskötsel nr. 6 - 2024

Det är en fråga man som lammproducent ofta funderar på men som är svår att besvara eftersom uppföljningen i produktionen kan vara komplex. Det är ju ganska kul att hålla får och producera lamm. Lammproduktionen innehåller dock många värden som det kan vara svårt att sätta kronor och ören på. Ekonomin i lammproduktionen är ofta beroende av fler intäkter än värdet av lammet som kött och skinn. Att lyckas fokusera och utvärdera en del av en komplex verksamhet, som lammproduktionen kan vara, är utmanade.

Har man däremot Elitlamm och har fyllt i grunderna, så kan man få fram ganska många viktiga nyckeltal via Gårdsfacit. Men hur skall man använda dem???

Gårdsfacit

Alla Elitlammsanvändare kan få fram nyckeltal ur gårdsfacit som beskriver produktionen år för år. De fem senaste åren samt innevarande år finns redovisade i kolumner. Det senaste och innevarande år kan siffrorna vara lite svajiga beroende på hur i fas man är med slaktlammen. I gårdsfacit finns endast de egna siffrorna, inga jämförelser med andra besättningar. Vill man ha medelvärdessiffror att jämföra med så ska man gå till de två analys menyerna -Vikt- och Slaktanalys samt -Uppfödningsanalys. Där kan man få fram jämförelsetal mot hela Elitlamm men inga nyckeltal.

Jämför mot dig själv

Det kan vara svårt att jämföra sig mot andra då förutsättningarna varierar mycket mellan företagen och man många gånger har olika mål med verksamheterna. Någon jobbar med betesskötsel, en annan vill locka turister, en tredje vill leverera extra tunga lamm dvs inriktningen i hela företaget påverkar lammproduktionen åt olika håll oavsett ras eller inriktning. Svensk Lammproduktion är en spretig och ohomogen verksamhet. Därför är det mest intressant att jämföra sig mot sig själv, även om det också är intressant att jämföra sig mot andra. Gårdsfacit är ett mycket bra verktyg för att göra just detta, att jämföra mot sig själv år från år.

Värden

Det bästa nyckeltalet är ett nyckeltal som innehåller ett ekonomiskt värde i kronor. I Gårdsfacit finns det ekonomiskt värde på nyckeltalet ”Slaktvärde/lamm”. Men de andra nyckeltalen är värdefulla de med även fast de inte uttrycks i kronor och ören. I stället för att jämföra kronor och ören kan man jämföra hur stor variation nyckeltalen har mellan åren. Det ger en indikation på hur konsekvent man är i sin produktion och skötsel av djuren. Det ger en bra insikt om vilka resultat man kan förbättra.  Det fiffiga med att se tillbaka på resultaten är ju att man lyckats med en uppgift tidigare och då behöver man sannolikt bara fokusera lite mer på någon åtgärd för att lyckas igen.

Ett lite urval av Gårdsfacits nyckeltal

Variationen

Om man jämför nyckeltalen mellan åren så kanske man ser att Lammtalet har som högts varit 2,34 och som lägst 1,85. Skillnaden mellan dessa är 0,49 lamm/tacka. Eller en variation på ca 24 % från medelvärdet av högsta och lägsta värdet. Om man analyserar sitt Gårdsfacit utifrån variationen mellan åren så har man goda möjligheter att hitta och plocka de lägst hängande frukterna i  företaget. Här finns möjligheter att göra något då man bevisligen lyckats väldigt bra vissa år men sämre andra år. Vad beror skillnaden på? Vilka åtgärder kan behövas för att lyckas förbättra företaget jämfört med tidigare fyraårs-medel.

Att välja rätt

När man börjar grotta ner sig i sitt Gårdsfacit och fundera kring de siffror som står där så är det lätt att bli förvirrad eftersom det innehåller väldigt mycket information. Om man då börjar med de nyckeltal som har högst variation mellan åren så kommer man snabbt på var i produktionen möjligheterna till förbättring finns.  När man sedan blivit varm i kläderna så kan man ta fram det ekonomiska värdet på nyckeltalet. Man kan simulera lammproduktionen i ett kalkylprogram utifrån värden från gårdsfacit. Jag kallar programmet för ”Lammsimulatorn”. Genom att simulera produktionen med dagens nyckeltal och sedan med det förändrade nyckeltalet så kan man få fram värdet på vart och ett nyckeltal för gården.

Nyckeltaletsvärde

När man vet värdet på de olika nyckeltalen så blir det ännu enklare att fokusera på det som kommer att ge högst avkastning på gården utifrån verkliga förutsättningar. Kanske var det var det inte lammtalet som var det viktigaste utan lammöverlevnaden. I tabellen ser du några framräknade värden på nyckeltal från ”Lammsimulatorn”, i detta fall en Höstlammsproducent.
I kolumnen ”Resultat Kr/tacka” ser du värdet på förändringen från kolumn ”Förändring nyckeltal” Tex en förändring av Lammresultatet med 0,1 lamm/tacka ger en förändring med 86 kr/tacka. Eller en förändring av kostnaden för grovfoder och bete med 10 öre/kg ts ger en förändring med 69 kr/tacka. Värt att notera för denna producent är att kraftfoderpriset påverkar väldigt lite då sannolikt åtgången är väldigt låg.

Simulerade värden på nyckeltalsförändringar från Gårdsfacit och lammsimulatorn

Till sist

Hoppas att jag inte ökat förvirringen hos er lammproducenter utan att ni åtminstone känner

– Still confused but on a higher level.
Detta är ett sätt att jobba med Gårdsfacits olika nyckeltal, kanske vill du veta mer om hur nyckeltalen påverkar din ekonomi på just din gård och göra en simulering av produktionen.

 

 

Kontakta mig gärna så kikar vi på det tillsammans!

Theo den Braver
Lantmästare
Gård&Djurhälsan
Theo.denbraver@gardochdjurhalsan.se

 

Ps. Du missar väl inte att delta i Lammtoppen 2024?