Nationellt ansvar

Pågående projekt Gris

Hållbarhet hos svenska suggor

2019 gjordes ett omfattande projekt inom Gård & Djurhälsan med målet att ta fram nyckeltal med vilka man kan beskriva suggors hållbarhet. Med hållbarhet avses suggors förmåga att stanna länge i besättningen med en god livstidsproduktion av smågrisar. Projektet undersökte detta noggrant genom såväl litteraturstudie som statistiska beräkningar och beslutade att använda följande mått för att beskriva suggors hållbarhet:

  1. Besättningsstruktur
  2. Utslagning före 4:e kull
  3. Ålder vid första betäckning
  4. Livstidsproduktion

Utifrån dessa nyckeltal beräknades och beskrevs hållbarheten för suggor i svensk grisproduktion 2018 och 2019. Projektet tog också fram referensvärden för hur nyckeltalen bör se ut för att lyckas uppnå en hög hållbarhet på suggorna. Läs mer om projektet här: https://www.gardochdjurhalsan.se/nyckeltal-for-en-hallbar-grisproduktion/

I detta projekt önskar vi nu beräkna och beskriva hållbarheten för suggor i svensk grisproduktion fem år senare. För att kunna följa utvecklingen avser vi använda samma nyckeltal som arbetades fram i projektet 2019. Då kan vi se om hållbarheten har förändrats, och om det är till det bättre eller sämre. Med en sådan beskrivning är det också möjligt att visa var det finns utmaningar för svensk grisproduktion, i syfte att förbättra djurvälfärd, produktivitet och lönsamhet. Beräkningarna kommer också kopplas till ekonomin i produktionen, för att visa olika ekonomiska utfall beroende på nyckeltalens värde. Vi önskar också se över och förenkla den statistiska bearbetningen så att beräkningarna enklare kan upprepas framöver. På så sätt kan trender för nyckeltalen på suggors hållbarhet följas upp återkommande.

Projektet pågår från augusti 2024 till och med september 2025.

 

Vi frågor om projektet kontakta projektledare Lina Hidås.

Tel: 046-32 58 89
E-post: lina.hidas.gardochdjurhalsan.se

 

Projektet finansieras av Branschutvecklingspengen 2024.