Det här kan du göra:
- Släng dina matrester i soporna. Lämna dem inte i markerna efter en picknick eller vid rastplatser utmed vägar.
- Kompostera ditt matavfall i en sluten behållare som vildsvin inte kan komma in i.
- Om du hittar sjuka eller döda vildsvin ska du rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) via deras rapporteringsfunktion.
Varför är det viktigt att bekämpa afrikansk svinpest?
- Afrikansk svinpest är en plågsam och dödlig sjukdom för vildsvin och tamgrisar.
- Sjukdomen kan inte smitta människor och andra djur, men bekämpningen av den påverkar hur och var vi får röra oss.
- Sjukdomsutbrottet är kostsamt då bekämpningsarbetet kräver stora personella- och materiella resurser.
- Om sjukdomen sprider sig till fler områden och till tamgrisbesättningar får det stor påverkan på vår livsmedelsproduktion och livsmedelsförsörjning.
- Utbrottet påverkar andra länders vilja att importera svenskt griskött.
Det kan ta flera år att utrota afrikansk svinpest i Sverige, men de första månaderna är de mest kritiska för att hejda smittspridningen. Om vi hjälps åt att följa de restriktioner som gäller i den smittade zonen och arbetar förebyggande i resten av landet ser förutsättningarna för att lyckas ljusa ut.
Det är fortsatt säkert att äta kött från vildsvin och gris
Svenskt vildsvins- och griskött är fortfarande säkert att äta. Du behöver inte tömma frysen på ditt vildsvins- eller griskött, slänga det du köpt i affären eller välja bort köttslagen när du äter på restaurang. Fortsätt att stödja våra svenska grisbönder, livsmedelsproducenter, restauranger, jägare och vilthanteringsanläggningar.
Mer information
Hos Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, hittar du aktuell information om afrikansk svinpest och det pågående utbrottet.
> Läs mer om afrikansk svinpest och se frågor och svar på jordbruksverket.se
> Se frågor och svar om afrikansk svinpest på sva.se
> Rapportera sjukt eller dött vildsvin – SVA:s rapporteringsfunktion