> Läs FarmStat-rapporten för 2023
> Läs FarmStat-rapporten för 2022
> Läs FarmStat-rapporten för 2021
Bakom den goda djurhälsan i svenska besättningar ligger ett mångårigt arbete där många aktörer tillsammans arbetat långsiktigt i vad som kallas den svenska modellen. För att objektivt kunna visa god djurhälsa och hög produktivitet behövs objektiva kriterier att redovisa. Inom FarmStat har vi baserat sammanställningarna på både underlag från slaktade djur, produktionsuppföljningsprogram, veterinärjournaler och från provtagningsresultat. En viktig del i det svenska hälsoläget är även sjukdomsövervakning och sjukdomskontroll, där Gård & Djurhälsan ansvarar för ett flertal program.
Arbetet kring hälsa och produktion inom Gård & Djurhälsan genomförs även i form av utvecklingsprojekt och genom kunskapsförmedling. Arbetet bedrivs då ofta i samarbete med myndigheter och forskningsaktörer och varje år publiceras ett antal arbeten där vi medverkar.
Statistiken ska vara transparent och av värde för branschen. Innehållet i rapporten är därför framtaget i dialog med branschorganisationerna för gris, nötkött och får och med LRF.
SVA har varit dialogpartner eftersom det finns beröringspunkter med det europeiska projektet Decide som handlar om datadriven kontroll och prioritering av icke EU-reglerade smittsamma djursjukdomar, och SVA har även varit en resurs avseende statistisk metodik.
Kontaktperson
Amanda Reneby
Agronom Gris – Databearbetning och projektledning Tel: 0346-104 04 |