Nyhet

Gård & Djurhälsans kunder får utmärkelser

Ejmunds Gård är kund till Gård & Djurhälsan samt leverantör till Gotlands Slagteri AB. De har fått utmärkelsen Årets Bonde 2020 inom kategorin kött.

Foto: Privat

Familjeföretaget Ejmunds Gård på Gotland drivs av Märtha Norman och Pontus Bengtsson Norman. Tillsammans föder de upp cirka 900 köttdjur, kvigor och tjurar samt  ett mindre antal dikor. Huvuddelen av djuren är korningar med med mycket inslag av Angus och Hereford. Ejmunds Gård använder sig av Gård & djurhälsans nöthälsoveterinärer och köper veterinära rådgivningspaketet Plus.

–Annika från Gård&Djurhälsan är ute en gång om året och stämmer av och tipsar om olika saker, alltifrån dödlighet, slaktskador och lunginflammationer till stora leverflundran, då går vi igenom hur många det är i procent, hur vi ska jobba och förebygga problemen, med mera, säger Pontus Bengtsson Norman.

Vad gör ni med den informationen och deras råd?

–Vi tar till oss det, om det är något vi kan göra annorlunda. Vi har ju ankomststall och köper djur från väldigt få besättningar, så vi inte blandar en massa grupper och sprider sjukdomar till exempel. Så vi arbetar ju så förebyggande som möjligt.

Familjen har haft Gård & Djurhälsan sen förra generationen och har fortsatt med det även efter generationsskiftet.

–Det var ju svärfar som hade Gård&Djurhälsan innan och sen när jag och Märtha tog över för fyra år sedan har vi fortsatt med det. Det har ju att göra med så väl det förebyggande arbetet men även möjligheten att skicka på obduktion om det skulle behövas, eftersom obduktion ingår i Plus tjänsten som vi har, säger han ock fortsätter:

–Sen har vi våra veterinärer här i Roma också, som vi ringer till om det skulle behövas något akut eller så. Vi försöker ta till oss kunskapen och jobbar förebyggande hela tiden. Vi har en tight och bra dialog med alla våra veterinärer.

Vad tycker du är viktigast att förebygga?

–Det är lunginflammation.  Problemet är aktuellt precis när kalvarna kommer, de är  6-9 månader vid insättning och förebyggandet av  lunginflammation tycker jag är jätteviktigt. Det är viktigt att man inte blandar olika besättningar genom att ha ett ankomststall. Då får de vara där några veckor och så kan man blanda dem senare i så fall men just i början är det viktigt att dom inte smittar varandra.

Ett av skälen som lett till utmärkelsen menar Pontus är det genuina djurintresset.

–Alla vi har ett gott djuröga och en fin och välfungerande produktion.  Vi märker direkt om någon är hängig eller hostar, då tar vi den i en sjukbox så vi inte smittar ner de andra djuren. Det är A och O att man går runt och har koll hela tiden.

Har ni räknat på vad ni tjänar på att förebygga djurhälsan?

–Nej det har vi faktiskt inte gjort men jag vet att det är otroligt mycket vinning. Istället för att sätta någon i sjukbox och behandla den med antibiotika så kan den ju växa och ha det bra i stället.

Vilka utmaningar ser ni i framtiden som är viktigt att jobba med?

– Att bönderna ska få betalt för det vi gör. Vi har ju våra regler här i Sverige som vi behöver efterleva men det finns även kött på marknaden som inte spelar enligt  samma regler, det köttet är mycket billigare och kommer utifrån. Det köttet är kanske producerat på ett sätt som är olagligt för oss att göra, de köttet borde inte få säljas i Sverige.

En annan ödesmättad fråga som är viktig att arbeta med enligt Pontus, är antibiotikaresistensen.

–Det är viktigt att vi bibehåller den låga antibiotikaresistensen och låga förekomsten av MRSA i Sverige. Vi är duktiga på det i Sverige och det är en nöt att knäcka för de andra länderna i Europa och övriga världen.  Det går inte att hålla på som dom gör i längden, det kan inte vara rätt väg.

Våra djur åker 10 minuter till slakteriet och det är samma bil som de åker med till betet.  Då blir det ingen stress för djuren och  de går på snällt. Stressfri transport och slakt är också viktigt, både för djuren och för kött- och ätkvaliteten.

Bästa tipset för att skapa en lönsam besättning?

–Rätt djuröga och ett genuint intresse för att djuren ska ha det riktigt bra. Det blir bra då. Djurhälsan är det absolut viktigaste, som vi brukar säga ”mår djuren bra, mår vi bra”, avslutar Pontus.

 

Nöt Plus:

  • Årligt hälsovårdsbesök av nöthälsoveterinär
  • Hälsonyckeltal som visar hälsoläget på din gård
  • Nöthälsoveterinär och produktionsrådgivare per telefon och e-post
  • Prover Kalvpaketet
  • Provtagning för parasiter
  • Kostnadsfria obduktioner
  • Rabatt på foderanalyser
  • Nyhetsbrev 6 nr/år
  • Rabatt på våra kurser och kompendier

Läs mer om vår rådgivning och tjänster här!

 

Årets Bonde 2020

Tävlingen Årets Bonde 2020 är ett samarbete med Borgeby Fältdagar, Martin & Servera, Sydgrönt, Sent i Skåne, WWF, MSC, Skånemejerier, Malmö Stad, Kramp, Krav, Från Sverige, Sysav, Pågen och HS Certifiering.Tävlingen syftar till att lyfta Sveriges primärproducenter och därmed öka intresset och efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige.

Motivering till utmärkelsen:

”Här driver sjätte generationens lantbrukare en verksamhet som präglas av viljan att ta ansvar hela vägen. En egen våtmark för biologisk mångfald, gödsel som blir biogas, förnybar el och ett helhjärtat fokus på djurens hälsa och välmående – är saker som bidrar till utmärkelsen. Vinnaren i kategorin KÖTT i Årets Bonde 2020 har båda fötterna i den gotländska myllan och är dessutom utrustad med både lokalsinne och insikt om de stora, svåra utmaningarna i världen.”