Som vid andra högtider är det bra att förbereda sig väl och utrusta sig med lämpliga tillbehör.
Till förberedelserna hör att tackorna skall vara preparerade på bästa sätt med en lämplig foderstat för högdräktiga tackor och att de har fri tillgång på lösa mineraler. Beroende på typ av mineralfoder behöver man i många fall även kompletterar med extra Selen och E-vitamin från och med ca 8 veckor före beräknad lamning. Vill du skydda dina lamm mot gasbrand så skall tackorna vaccineras under dräktigheten. Tackor som inte tidigare är vaccinerade skall ha två vaccinationer (8 och 4 veckor före lamning). För tackor som redan är grundvaccinerade räcker det med en årlig revaccination som görs ca 4 veckor före beräknad lamning. Observera att förutsättningen för att lammen skall få skyddet mot gasbrand är att de får i sig tillräckligt med råmjölk. Utan råmjölk inget skydd mot gasbrand även om tackorna är vaccinerade.
För att få en god förlossningshygien så bör tackorna vara klippta senast 4 – 6 veckor före lamning alternativt så bör du göra en hygienklippning runt tackans könsöppning och juver.
I övrigt är det bra att se över sin lamningsutrustning så att allt finns på plats. En lamningsutrustning kan exempelvis bestå av följande:
- termometer
- flytande tvål
- nagelsax
- handdesinfektion
- engångshandskar (både korta och långa)
- glidmedel
- mjuka förlossningslinor
- navelklämmor (påsklämmor fungerar utmärkt)
- nässug för att kunna suga rent lammens nos från slem
- jodopax för desinfektion av tackans könsöppning.
- råmjölk i frysen (hållbarhet ca 1 år)
- en magsond för sondmatning av lamm.
Passa gärna på att gå vår lamningskurs om du inte har gjort det tidigare. Håll utkik på hemsidan och på Facebook efter kurstillfällen.
Vill du repetera dina kunskaper så kan du titta på våra filmer om Lamning och lamningshjälp samt Första lammhjälpen. Du hittar dem här: