För att ta reda på vilken ts-halt som ensilaget har i det parti som utfodras just nu kan man enkelt kontrollera ts-halten hemma. För detta krävs en skål, en våg och en mikrovågsugn.
- Börja med att ta ut ett representativt prov från det aktuella ensilagepartiet.
- Blanda provet väl och klipp det till mindre och mer hanterbara bitar om det behövs.
- Väg den tomma skålen och skriv upp vikten.
- Nollställ vågen.
- Väg upp ca 100 g prov i skålen och skriv upp vikten.
- Nollställ vågen.
- Sätt in provet i mikrovågsugnen och kör mikrovågsugnen på hög effekt under några minuter.
- Ta ut provet, blanda om och kör det sedan några minuter till.
- Upprepa punkt 8 tills provet verkar torrt.
- Väg skålen och provet och skriv upp vikten.
- Kör provet någon minut till i mikrovågsugnen och kontrollera om vikten förändras. Om vikten förändras blandas provet igen och körs ytterliggare några minuter. När inte vikten förändras är torkningen klar.
- Skriv upp vikten.
Det ska nu finnas tre olika vikter antecknade; den tomma skålens vikt (A), provets vikt innan torkning (B) och den kombinerade vikten av skålen och provet efter torkning (C).
Ts-halten, i procent, fås sedan fram genom att sätta in de olika vikterna i nedanstående formel.
(C – A) * 100 / B
Om provet bränns under torkningen används den senast antecknade vikten eftersom vikten på det brända provet ger en felaktig ts-halt som en följd av att det inte bara är vattnet som har försvunnit. Bränns provet innan den första vägningen är det bara att börja om från början.
Projektet – Informationsmaterial till dikoproducenter:
Syftet med projektet är att förmedla kunskap på området dikoproduktion. Projektet består i att producera ett flertal korta videoinstruktioner som ska publiceras på Youtube och Gård & Djurhälsans hemsida. Det kommer även att tryckas en plansch/kalender med information om dikor.
Frågor?
Kontakta Linnea Borgenvall per telefon: 013-102656 alt mejl.