Enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 av den 9 mars 2016 krävs att grisar ska vara märkta senast 9 månader efter födelsen eller innan de flyttas till annan anläggning eller till slakt. Huvudanledningen är att varje gris och dess födelseanläggning skall kunna spåras för att minska risken att sjukdomar sprids. Konsekvenserna om du inte följer reglerna kan bli allvarliga. Dels får du inte flytta djuren från anläggningen där de är. Flyttförbudet kan vara förenat med vite och du kan också få avdrag på dina stöd.
Märkningen som ska användas är ett öronmärke eller en tatuering som Jordbruksverket godkänt. Inköpta djur ska inte märkas om, utan de ska behålla sin märkning. Från och med i år gäller att ett identitetsmärke som förloras eller blir oläsbart skall ersättas inom en månad.
Öronmärken
För öronmärken gäller att de ska ha landsbeteckningen SE och födelseanläggningens registreringsnummer, det som tidigare hette produktionsplatsnummer. På Jordbruksverkets hemsida kan du se vilka öronmärken som är godkända. Märkena beställs direkt från leverantören. Det är frivilligt med individnummer. I vissa fall kan identitetsmärkning ske genom att göra hack i öronen, läs mer om det längre ner. Öronmärkena ska sitta säkert under djurets livstid och får inte tas bort, ändras eller göras oläsliga.
Tatuering
Tatueringen ska också innehålla landsbeteckningen SE och födelseanläggningens registreringsnummer. Rekommendationen är att tatueringen sitter på djurets hals eller bog. Märkningen ska vara läsbar under djurets livstid.
Märkning av grisar som går till slakt
Om du levererar grisar direkt till ett slakteri från den anläggning som de föddes på, kan du märka djuren med leverantörsnummer i stället för landsbeteckning SE och födelseanläggningens registreringsnummer. Förutsättningen är att du som registrerad aktör har anmält till Jordbruksverket vilka leverantörsnummer du använder på din anläggning.
Om du är slaktgrisproducent och har ett gällande mellangårdsavtal, kan du få ta emot omärkta grisar från gården du har avtal med, då du i och med mellangårdsavtalet ingår i en distributionskedja. Förutsättningen är att du märker djuren med leverantörsnummer innan du skickar dem till slakt. Det är viktigt att du anmäler till Jordbruksverket vilka avtal du har och vilka leverantörsnummer du använder. Du får anmäla högst tre mellangårdsavtal.
För att kunna göra på detta enklare sätt får du inte blanda omärkta grisar från olika anläggningar på din anläggning eller vid transport. Du får heller inte flytta grisar mellan olika stallavdelningar. Om du inte skickar in någon anmälan till Jordbruksverket ska grisarna vara märkta med landsbeteckningen SE och födelseanläggningens registreringsnummer när de lämnar gården. Detta gäller naturligtvis även när du tar emot grisar från en anläggning som du inte har mellangårdsavtal med.
Identitetsmärkning med hack i öronen
Identitetsmärkning får i vissa fall göras genom att göra hack i öronen (se Jordbruksverkets föreskrift SJVFS 2023:21). För grisar gäller att det bara får se i undantagsfall och endast på djur som tillhör en kull avsedd för rekrytering. Märkningen ska ske med ett vasst instrument och får inte göras på djur som vistas i en temperatur som understiger – 5 grader C. Det finns inget förbud mot att kombinera individmärkning med hack i öronen och öronmärkning.
När en gris väl har märkts med en tatuering eller ett öronmärke, dvs. på det viset som nämnda EU-förordningen kräver samt i undantagsfall även genom hack i öronen får man inte göra ytterligare ingrepp på grisen för att ha egna system för identifiering av den.